Foredrag-7

 

Nå har vi vært hjemme i en drøy uke, og nok en tur er over. Som vanlig blir det et solid vakuum etter en lengre tur. Og jeg skulle vel helst fortsatt bare vært i fjellet.

På mange måter så ble dette en annerledes tur enn først planlagt. Fra å være rimelig stasjonær og drive jakt og fangst så har det blitt en tur i friluftslivets ånd. Jeg har stort sett vært på farten, med pulken, teltet og det man ellers skulle trenge. Målet var å utvikle mine egne ferdigheter til å takle midt-vinteren utendørs. Det å gjøre det alene, og en lengre periode uten hundene mine, var faktisk tøft til tider. Det har vært mye vær, slik det pleier å være vinterstid. En spesiell vinter med mye mildvær og regn. Generelt mye vind, som har vært trøttende over tid. Men vi kom oss gjennom, og er bedre rustet til å takle utfordringer enn noen gang. Tydal og Sylan blir å ligge mitt hjerte nært etter denne vinteren, hit skal vi tilbake

På denne turen så har jeg tenkt litt mer med videokameraet mitt. Jeg ville gjerne dele litt flere sider ved en slik tur enn kun jakt, fangst og fiske. Det har ført til vanvittig mange timer frysing, og hvor mange ganger jeg har vært av med sekken for å montere kameraet har jeg ikke telling på. Dele naturopplevelsene mine med andre er noe jeg virkelig brenner for, og det er det som driver meg på turene mine. Det er helt uvirkelig, men denne turen resulterer i en dokumentar på NRK i en serie over 3 episoder! Skitnervøs for å bruke et normalt trøndersk uttrykk. «Vinterdrømmen» kommer på NRK1 til høsten/vinteren

Jeg har fått så mye hjelp på denne turen at jeg er livredd for å begynne å nevne navn. Men jeg gir det en sjanse (mange nevnt, noen helt sikkert glemt): Først en stor takk til sponsorene mine, Vorn Equipment, Swarovski Optik Hunting, Garmin Fish & Hunt – uten de så hadde jeg ikke kunnet gjøre det her.

Tusen hjertelig takk til Saanti Sijte / Essand Reinbeitedistrikt for at jeg fikk være med på vårflyttinga. En helt fantastisk naturopplevelse, og det kunne ikke blitt en bedre avslutning på turen.

Veldig takknemlig for å få være med Marit Østby Nilsen i Fjelldriv i fjellrevprosjektet. Marit har også en vært postboks i bygda og hjulpet meg der jeg har trengt det. Artig å se at det fortsatt er mulig å ha et levebrød i fjellet.

Lars Østby Nilsen som driver Fjellgui  den Tydal As. Fått vært med på tidenes røyefiske, og fått både mat og brendevin. Det har blitt mange fine dager. Sesongen for isfiske i Tydalsfjella er på langt nær over, og ønsker du å oppleve fantastisk røyefiske anbefaler jeg å ta kontakt med Fjellguiden Tydal As.

Statkraft og Kjell Olav Græsli for lån av «Skreddarbu» ved Skreddarsjøen. Fantastisk utgangspunkt å ha for meg, der følte jeg meg hjemme

Ivar Flakne for å være postboks, transport og for lån av bopel i Skarpdalen og ved Ramsjøen. Hit skal jeg tilbake til sommeren!

DNT / TT og Turid Strickert ved Nedalshytta, for god oppvarting et par dager i påska

NRK Trøndelag med Eva Laukøy og Kjartan Ovesen for solid opplæring. Jeg som trodde jeg hadde litt peiling på forhånd… Eva har også vært som en mor, psykolog, motivator, læremester og turkompis på denne turen. Hadde ikke blitt noe av det her uten. Tusen takk!

Alle kompisene som har støttet opp, og vært på besøk!

Livet mitt har alltid dreid seg om drømmene. De skal vi ha, ta vare på og dyrke, for hva hadde vel livet vært foruten? Stunden ved bålet, eller i bilen på vei til jobb for den del, der tankene vandrer til opplevelser vi ønsker oss er bare helt fantastisk. Samtidig så har vi dette livet bare en gang, og for meg er det utenkelig å ikke leve ut litt av det jeg går og tenker på. Det vil jeg anbefale alle å gjøre. Og de fleste ikke-materialistiske drømmer er realiserbar for de aller fleste. Man må ta noen valg, og noe må forsakes. Det vanskeligste er det første steget, det å bestemme seg for å gjøre det. Etter det er tatt vil man ikke ønske seg tilbake. Gjør drømmene til virkelighet!

Veien videre? Tja, nå starter den vanlige jakten på denne tiden av året, jakten på inntektsbringende arbeid. Lysten til å reise ut på tur igjen er helt klart til stede. I boka Pelsjegerliv av Helge Ingstad beskriver han følelsen av å være ferdig med en lang vinter. Der de ligger langstrakt i sola på sandstranda, damper på pipa og danser med pikene i indianer-leiren. Det er litt den følelsen jeg sitter med. Det går nok ikke lenge til fiskestanga og kanoen kommer frem

JensForedrag-12Fangsmann i Sylan-70

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *