Det hele startet i 2009 med blyant og papir bak skrivepulten på NTNU i Trondheim. Masterstudenten Eirik Andersen fikk en lur idé under toppjakt på tiur i Sverige samme år, der rifla hang i reim over skuldra og hagla i hendene, baksende på bakglatte ski. Via noen utslitte gardiner, deler fra en skrota sykkel og en gammel symaskin så det geniale, patenterte våpenbæresystemet QRR etterhvert dagens lys. Først i Trondheim, så Norge, og nå i USA, Canada, EU. Og på full fart ut i resten av verden. Navnet er selvfølgelig Vorn Equipment.

Alle Vorn Equipment sine jaktsekker bygges rundt QRR systemet. Det gjør at man på veldig kort tid går fra å bære våpenet trygt og behagelig til å ha våpenet i skuddklar posisjon. Våpenet utløses ved å trekke i utløseren som er plassert på venstre skulderstropp. Denne kan forøvrig løsnes og flyttes på, slik at man kan tilpasse sekken til hver enkelts behov. Våpenet er plassert mellom hovedrommet på sekken og ryggen til jegeren. Slik vil vekten av våpenet ligge tett på ryggsøyla, noe som gjør vekten behagelig å bære. I tillegg er våpenet og optikken godt beskyttet inne i sekken, både mot slag og støt, men også andre ytre påvirkninger som snø og regn.

QRR systemet er det samme, men selve sekkene leveres i 3 forskjellige størrelser. Vorn Deer er den største varianten med sine 42 liters pakkvolum. Med et stort hovedrom og lommer både på topplokk og front er dette en sekk egnet for lengre jaktturer. Eller for vinterjegeren, der man kanskje ønsker litt ekstra klær og sikkerhetsutstyr med seg. I tillegg er det gode festeanordninger på begge sidene, i tillegg til praktiske nettinglommer. Vorn Deer er den mest solgte sekken i Norge.

 

Med sine 12-20 liter er Vorn Lynx favorittsekken til de som ønsker seg en mindre dagstursekk. Her kan man bruke sekken som en 20 liters sekk, eller enkelt strupe den sammen til 12 liter, om man bare skal ut på en kort tur. På denne sekken har man åpningen av hovedrommet i fronten, i motsetning til Deer der inngangen er under topplokket. Fordelen med åpning i fronten er at man har tilgang til hele sekkens innhold uten å løfte ut alt man har i den. Med en mindre lomme på toppen og stropper på utsiden av sekken, så er det sjelden man opplever denne sekken som liten på dagsturer. Både Lynx og Deer har en solid bæreramme av aluminium i ryggen, som gjør at sekken blir behagelig å bære selv med mye vekt.

 

Den minste av Vorn Equipment sine jaktsekker, og den ferskeste på markedet, er Vorn Fox. Dette er en 7 liters sekk, fortsatt med QRR systemet. Denne sekken har derimot ingen solid bæreramme. Det som derimot er den store fordelen med denne sekken er at man har mulighet til å ta av hoftebeltet og skulderstroppene, for så å montere kun QRR på en større pakkrammesekk. Verktøy for å gjøre dette medfølger i sekken. Dette vil være veldig aktuelt for jegere skor på seg sjumilstøvlene, og for en reinsdyrsjeger er dette helt briljant. Tar man meg seg hoftebeltet og skulderstroppene i storsekken, kan man gjøre sekken om til en dagstursekk igjen om man vil. Perfekt om man etablerer en hovedleir og jakter ut fra den.

 

Alle Vorn Equipment sine jaktsekker har vanntett tekstil, og det er kun i sømmene vann kan trenge inn. De har justerbar rygghøyde og våpenlomma er justerbar slik at den kan spesialtilpasses våpenet, både høyde og tykkelse. Med et solid hoftebelte og forholdsvis tynne skulderstropper gjør denne sekken til en drøm å skyte med. Alle sekkene leveres i fargene Grønn og Realtree Kamuflasje. Med unntak av Vorn Lynx som også leveres i Orange Blaze. Dette er en Limited Edition og er produsert i et begrenset opplag.

(Bildet er tatt av Jo Stenersen, www.stenersenfoto.com)

Disse sekkene passer strengt tatt alle jegere, som ønsker å bære våpenet sitt mer behagelig. Og ettersom man har våpenet klart på så kort tid kan det brukes til de aller fleste jaktformer. Har man først begynt å bruke Vorn Equipment sitt QRR system så går man ikke tilbake til den tradisjonelle våpenremen.

 

Personlig så har jeg brukt sekkene i 2 år. Blant annet til to lengre fangst-prosjekter på 3 og 4,5 måneder. Jeg opplevde ingen slitasje, ingen defekte deler eller feilfunksjon. Rett og slett et kvalitetsprodukt, som jeg lett kan stå inne for. Ettersom disse turene ble gjennomført vinterstid, altså med ski på beina og under til dels meget krevende forhold, så vil jeg strekke meg så langt som å si at turene uten tvil ble mer behagelig. Men også mye mer effektiv med tanke på jakten, fordi jeg kunne gå med våpenet lett tilgjengelig til enhver tid. Jeg valgte Vorn Deer til mine vinterturer, fordi jeg ønsket god plass i sekken til ekstra klær og kamerautstyr. For å se sekken i bruk så finnes det noen filmer på min YouTube kanal «Et Vilt Liv».

Sekkene kan kjøpes på Vorn Equipment sine hjemmesider – www.vornequipment.com

Jens

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *