I denne artikkelen vil jeg bruke mine erfaringer fra min vinter i Sylan til å gi deg noen tips til hva du kan oppleve i Tydalsfjella. Dette er et av de mest allsidige områdene vi har i Norge. Her finner man utfordringer og opplevelser for alle. Om du ønsker urørt villmark, tilrettelagte løyper og stier, overnatting i flotte hytter og gammer, transport og fantastisk fiske, da er dette området det du leter etter. I denne artikkelen finner du turmål, overnattingstilbud, informasjon om guiding og transport, og hvilke naturopplevelser som venter deg i Sylan!

Sylmassivet i siktet

Fakta

Sylan er et fjellområde i grensetraktene mellom Sør-Trøndelag på norsk side og Jämtland på svensk side. Begrepet Sylan brukes ofte som en fellesbetegnelse av hele dette sammenhengende villmarksområde, som også innbefatter Skarvan og Roltdalen Nasjonalpark. Denne Nasjonalparken deles mellom Tydal, Selbu, Meråker og Stjørdal Kommune. Sylmassivet er selve rosinen, med Storsylen (1762moh) som høyeste topp.

Turmål

Sylan er spekket med spennende turmål. Skal man nevne alle blir artikkelen til en hel bok. Noen sentrale turmål som kan nevnes:

 • Storsylen – Sylmassivets høyeste topp og mange drømmer seg opp på toppen når man er i dette fjellområdet. Hit kommer man seg enklest fra Nedalshytta, en av DNT sine hytter i området. Vinterstid går man på ski fra Stugudal. Sommerstid kan man kjøre helt inn til hytta, og derfra er den en 11km marsj og ca 1000 luftige høydemeter opp til toppen!
 • Skardøra – Skardsfjella brytes opp i en spektakulær dal, eller et skard. Dette er et meget populært turmål, spesielt for de som har utgangspunkt fra Stugudal. Dette var tidligere en viktig ferdselsåre til Sverige. Velger du en tur gjennom Skardøra får du en fantastisk opplevelse. Merk at dette området er værhardt, sjekk værmelding før du drar! Pilegrimsleden går gjennom her, i tillegg velger mange som går DNT sin Norge På Langs rute å ta siste dag gjennom her.
 • Monument Armfeldts Felttog – I 1718 førte General Armfeldt sin hær i retrett, etter et mislykket forsøk på å kapre Trondheim. Hæren ble ført gjennom Tydalsfjella på sin vei tilbake til Sverige. I årsskiftet ble hæren overrasket av meget dårlig vær. Rundt 3000 mann døde, på grunn av dårlig utrustning og lite mat. Dette er den største tragedien i midt-norske fjell, og en av de største tragediene i Norden de siste 300 årene! På Bustvola, et par hundre meter på svensk side, står et monument til minne om tragedien. Hit er det enklest å komme seg fra DNT sin utleiehytte Storerikvollen. Alternativt kan man leie privat overnatting i området, blant annet til Fjellguiden i Tydal.
 • Badekulper ved Nordskarfjella – Her ligger det flere flotte badekulper på rekke og rad, naturlig formet av isbreene. Her kan man nyte et forfriskende bad, med spektakulær utsikt utover Nesjøen og Sylan. Dette er selvfølgelig en sommeraktivitet, og man kommer seg hit ved å kjøre veien inn mot Sylsjødammen. Sjekk www.sylan.no for nærmere beskrivelse.
 • Fongen – Skarvan og Roltdalen Nasjonalparks høyeste fjelltopp med 1441 seige høydemeter over havet! Her har du 360 graders utsikt over hele dette flotte fjellområdet, og samtidig ser du utover mot Trondheimsfjorden og mer siviliserte strøk. Et naturlig utgangspunkt er fra Ramsjøen, der har også DNT en utleiehytte – Ramsjøhytta. Sjekk www.ut.no for rutebeskrivelse!
Man føler seg liten på siden av Armfeldts monument, som i resten av dette enorme villmarksområde!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overnattingstilbud

I Sylan er det mange muligheter for overnatting. DNT har mange hytter, og et godt løypenett. Sjekk ut www.ut.no for mer informasjon om hyttene og beliggenhet.

 • Nedalshytta – Ligger ved Nesjøen, og er den nærmeste hytta til Sylmassivet. Her kan du gå dagsturer til alle toppene i Sylmassivet, eller besøke Skardsfjella. Denne er betjent i perioder av året, og tilbyr i tillegg til overnatting god mat og masse aktiviteter. Hit kan du kjøre sommerstid, mens på vinteren må du ta skiene fatt fra Stugudal. Alternativt kan du bestille scootertransport.
 • Storerikvollen – Ligger ved Essandsjøen, ca 20 km marsj fra Nedalshytta. Kanskje den hytta som har best beliggenhet, med fantastisk utsikt mot Sylmassivet. Her er det mange dagsturer å velge mellom, både for super-mosjonisten, og for deg som ønsker en lav-terskel-tur. På sommeren kjører du nesten helt frem, fra parkeringen til Storerikvollen er det 4 km. Vinterstid går du fra Ås i Tydal, ca 24 km. Her går det også scootertransport, sjekk ut www.fjellguidentydal.no for mer informasjon.
 • Ramsjøhytta – Høyesteliggende utleiehytte i området med 771 meter over havet. Dette er fint utgangspunkt for topptur til Fongen. Fra Skarpdalen er det 4 km å gå sommerstid, på vinteren går du ca 8 km fra parkeringsplassen.
 • Schulzhytta – Ligger i hjertet av Skarvan og Roltdalen Nasjonalpark. For deg som vil oppleve Roltdalens dype furuskoger er dette utgangspunktet! Denne ligger langt fra allfarvei, jeg anbefaler å sjekke ut www.ut.no for informasjon hvordan du kommer deg hit. Men har du først sjekket inn, vil du ikke hjem. Her er det sjel og frihet i veggene!
 • Bjørneggen – Ligger i Stordalen i Meråker, en annen innfallsport til Sylan. Hit er det vei både sommer og vinterstid. Fra Bjørneggen er du en dagsmarsj fra både Storerikvollen, Ramsjøhytta og Schulzhytta.

DNT er den største aktøren, men det er også andre som tilbyr overnatting i området.

 • Fjellguiden i Tydal – Tilbyr overnatting både sommer og vinterstid. Egen gamme-leir ved Nøsteråa på Essandsjøen. I tillegg en egen vintercamp på Nesjøen der det er flere små hytter med innlagt strøm. Hit kan man kjøre scooter. Fjellguiden i Tydal disponerer også flere hytter. Sjekk ut www.fjellguidentydal.no
 • Væktarstua – Hotell i Stugudal. De har både hotellrom, leiligheter og hus til utleie. Dette er et flott startsted for deg som kommer sent på kvelden og skal inn til Sylan. Men her finner du masse turmål og aktiviteter i nærområdet. Sjekk ut www.vaektarstua.no for mer informasjon!
 • Moheim Camping og Stugudal Camping – Her kan du sjekke inn med telt, campingvogn og bobil. Fint utganspunkt for dagsturer og et fint utgangspunkt om du skal inn til Sylan. Begge campingplassene ligger ved Stuggusjøen i Stugudal. Mer informasjon ligger på nett.
 • Neatun Velværesenter i Ås i Tydal – Her kan du bo koselig for en rimelig penge. Det er en mulighet for en nydelig massasje etter en dag i fjellet. Sjekk ut www.neatun.no
Ramsjøhytta, en av DNT sine hytter!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turer

I Sylan er det mange turer å velge mellom. Hvis du ikke vil vandre på egen hånd, vil jeg her skissere noen få alternativer.

 • Norge på tvers – Dette er en av DNT sine nysatsinger. Her starter du i Stjørdal og ender opp på svenskegrensen ved Sylsjøen. Sjekk Trondhjems Turistforening sine hjemmesider for mer informasjon, www.tt.no
 • Firkanten – En klassiker i Sylan! Denne går fra Nedalshytta, over på svensk side til Sylstasjonen, Blåhammarstugan, tilbake til Norge og Stoerikvollen, før du ender turen ved Nedalshytta. Kan også kortes ned til en trekant, der du går direkte til Storerikvollen fra Sylstasjonen. På denne turen får du oppleve det beste fra selve hjertet i Sylan! Sjekk ut www.ut.no for nærmere beskrivelse.
 • Ridetur – Sylan kan du også oppleve på hesteryggen. Dyrhaug Ridesenter tilbyr mange forskjellige alternativer. Dette er en stille og majestetisk måte å oppleve naturen på. Man kommer også gjerne nærmere dyrelivet på denne måten. Sjekk ut www.dyrhaug.no for mer informasjon om rideturer.
 • Stugudal Snøscooterutleie – Tilbyr utleie av snøscootere og kjelker. Her kan du for eksempel kjøre et stykke inn på fjellet, og forsette til flotte fjelltopper på randonee-ski. Eller du kan ta med familien på isfisketur i merkede løyer. Sjekk ut www.stugudalcamping.no
Utsikt over Essandsjøen og Sylmassivet. Noe du ikke vil gå glipp av om du er på tur i dette området. Tatt fra Storerikvollen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Transport og guiding

For alle som søker etter transport og/eller guiding er Fjellguiden i Tydal den største aktøren i området. De tilbyr blant annet scootertransport, båttransport på de store sjøene Essandsjøen og Nesjøen, guidede fisketurer både sommer og vinterstid, med mer. Du kan også leie egen båt eller kano. De tilrettelegger slik at din tur blir så bra som du ønsker. Se mer på hjemmesiden www.fjellguidentydal.no

Jakt og fiske 

Det er gode jakt og fiskemuligheter i området. Spesielt fiske er tilgjengelig for alle og enhver. På www.inatur.no finner man kort og få kjøpt. Og på www.neafisk.no finner du masse informasjon om fiske i både Tydal og Selbu, som er nabokommunen.

Her vil du oppleve fantastisk fiske. Bilde er tatt sammen med Fjellguiden i Tydal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kort oppsummert så er dette et fantastisk fjellområde. Her finner du opplevelser som passer for alle. Det er også reindrift i fjellene, som gjør at du kan få nærkontakt med reinsdyr og oppleve denne kulturen på nært hold. Vær oppmerksom at man ikke skal forstyrre dyrene mer enn nødvendig, spesielt på vårparten da de er ekstra sårbare.
Hvis du tar forhåndsregler angående vær og føreforhold, dette er høyfjell og kan bli værhardt, da ligger det flotte naturopplevelser og venter på deg!

God tur 🙂

Jens Kvernmo

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *