10 erfarne friluftsmennesker blir plassert helt alene i hvert sitt område. Med seg i sekken har de et minimum av hjelpemidler, kun det som trengs for å overleve. Alle med samme mål – overleve lengst mulig!

Foto: Marius Fiskum

I april for godt over et år siden ble jeg tipset av en venninne om et nytt konsept som skulle innspilles kommende høst. Det ble kalt et «villmarksprogram» og var for deg som likte friluftsliv og kunne klare deg på egen hånd. Spennende! Uten noen særlige forhåpninger sendte jeg inn en søknad etter beste evne.

Nå står vi her, på premieredagen. Den første norske sesongen av Alene skal vises for aller første gang. Et vanvittig spennende konsept, spesielt i en villmarks-nasjon som Norge tross alt er. Hvem har ikke drømt om dette, hvor lenge kan jeg klare meg der ute?

Denne serien ble spilt inn i fjor høst. Tiden frem til vi skulle avgårde var meget spent. Vi fikk lite, eller nær sagt ingen, informasjon om hva vi skulle ut på. Ikke hvor vi skulle, eller hvilket terreng vi skulle oppholde oss i. Bare at konseptet gikk ut på å klare seg alene i villmarka. Hvor skal vi? Får vi med oss mat? Hvilke hjelpemidler får vi? Må vi starte ut helt naken? Spørsmålene var mange. Når det nærmet seg avreise var den eneste infoen jeg fikk at flyet mitt går tidlig på fredag. Thats it! Sent torsdag kveld kom flybillettene. Trondheim – Oslo – Bardufoss. Ok, vi skal nordover!

Ettersom jeg ikke visste noen ting om hva som ventet, var det vanskelig å forberede seg, både fysisk og mentalt. Det jeg skjønte var at jeg måtte feite meg opp, skikkelig! Det er jo forsåvidt et luksusproblem, og de siste 2 månedene trykte jeg i meg det jeg klarte av is, pommes frites, og høykalori-mat. Spekket la seg overraskende fort, og jeg følte meg som en slakte-klar julegris i ukene før vi skulle reise. Ingen bombe at det ble en dårlig sommer på dame-fronten! Beklager at jeg så ut som en bleik og feit gammel gubbe, skal ikke gjenta seg.

Før vi reiste ut i villmarka hadde vi en liten pre-camp, der vi fikk litt mer informasjon om hva vi skulle gjøre, sikkerhetsopplæring og kamera-trening. Vi skulle jo filme alt sammen selv. Fantastisk og proff gjeng fra ITV Studios som møtte oss og ga oss den opplæringen vi trengte! I tillegg fikk vi se det alle hadde tenkt så mye på, hjelpemidlene vi fikk ha med oss! Det er fort gjort å summere opp det; Sovepose, liggeunderlag, presenning, kniv, tenn-stål, øks, kaffekjel, og et meget enkelt fiskeutstyr bestående av noen meter fiske-sene og noen kroker. Dette er faktisk det vi skal klare oss med, er det mulig?

For en utfordring! Jeg har vært ganske mye på tur alene de siste årene, og liker å lage meg utfordringer. Men dette er helt klart det tøffeste jeg har stått ovenfor noen gang. Konkurranse-instinktet fra idretten vokste frem. Soldaten våknet. Nå skal vi ut i krigen!

Jens
Pasvikdalen 21.08.17

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *